Festival Festivala

Na repertoaru 9 najboljih filmova sa najprestižnijih stranih i domaćih filmskih festivala

 

Festival Festivala "Najbolji od najboljih" biće održan od 12. do 16. maja u bioskopu Vilin Grad. Na repertoaru će se naći devet najboljih filmova sa najprestižnijih stranih i domaćih filmskih festivala.
Ovo će biti jedinstvena prilika da niška publkika uživa u filmskim naslovima koji su obeležili ovogodišnja izdanja mnogih festivala, te će moći da pogledaju film Zemlja nomada - dobitnik nagrade Oskar za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, Minari - dobitnik Zlatnog globusa za Najbolji strani film, Još jedna tura - Oskar za najbolji strani film.

Festival će otvoriti drama Zemlja nomada, ostvarenje višestruko ovenčano filmskom nagradom Oskar i to u sledećim kategorijama: za Najbolji film; rediteljka Kloi Džao dobitnica je nagrade za najbolju režiju; dok je glumica Frensis Makdormand osvojila zlatnu statuu za Najbolju glavnu ulogu. 
Fern je žena u šezdesetim godinama, koja nakon što je izgubila sve u Velikoj recesiji, kreće na putovanje preko američkog Zapada, živeći u kombiju, poput nomada modernnog doba.

Film Minari je dobitnik Zlatnog globusa za Najbolji strani film, dok je glumica Ju Džung Jun dvostruko nagrađena i to OSKAROM I BAFTA nagradom za najbolju sporednu ulogu.
Film prati priču petočlane porodice, koja se se seli iz Koreje u Ameriku, u potrazi za boljim životom i željom za ostvarenjem čuvenog američkog sna. Na repertoaru festivala u subotu od 20 sati.

Među istaknutim naslovima koji će se naći na repertoaru su i filmovi: Jazavac pred sudom: With the badger on trial, Uzvišenje, Izbrisana istorija, Asistentkinja, Nigde posebno, Veze. 

Festival festivala beće zatvoren u nedelju, 16. maja, i to projekcijom filma Još jedna tura, ostvarenje koje je dobilo nagradu Oskar za najbolji strani film. Ovo je priča o četiri prijatelja koja rade kao profesori u srednjoj školi i koja pokušavaju da poboljšaju svoj život time što eksperimentišu konstantnim održavanjem nivoa alkohola u krvi. Za ovu dramu kažu da je obogatila evropsku kinematografiju zauvek. 

Sve projekcije će biti održane u sali 1 bioskopa Vilin Grad, i to u dva termina: od 18 i od 20 časova. Cene ulaznica su 250 i 300 dinara, a mogu se rezervisati pute sajta bioskopa Vilin Grad  ili kupiti na blagajni bioskopa svakog radnog dana od 12 do 22 časa ili vikendom od 10 do 22 časa.